Sağlık

Öksürük bir semptomdur, hastalık değil!

uzun süreli öksürük; Astım, alerji, KOAH, kronik bronşit, üst solunum yolu sorunları, geniz akıntısı, reflü ve hatta kanser gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Öksürük, tüm dünyada herhangi bir yaşta doktora başvurmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Tek başına bir hastalık olmayan öksürük, birçok hastalıkta görülen bir semptomdur. Aslında öksürük, hava yollarının temizlenmesinde ve korunmasında rol oynayan bir savunma sistemidir. Ancak iki haftadan uzun sürüyorsa ve gece uyku kalitesi iş ve okul hayatı ile yaşam kalitesini bozacak noktaya gelmişse altta yatan hastalık araştırılmalıdır. Bazen öksürük kanser gibi çok önemli hastalıkların ilk belirtisi olabiliyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Üzgün. Hijran Mammadova Oruçova, ‘Öksürüğün nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenler’ hakkında bilgi verdi.

Genellikle sigara, nargile gibi tütün ürünlerini kullanan ve sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişiler bu nedenlerle doktora gidememekte ve bu durum teşhiste gecikmelere neden olmaktadır. Geçmeyen inatçı bir öksürüğünüz varsa bir uzmanın kapısını çalmanızda fayda var.

Öksürük ayrıca utanç, depresyon, akıl hastalığını tetikleyebilir

Pandemi sonrası toplumun duyarlı hale gelmesiyle öksürük sadece kişinin kendisi için değil çevresindekiler için de tehlikeli hale geldi. İnsanların hapşıran veya öksüren bireylerden rahatsız olduklarını ve onlardan uzak durmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu da insanların yanında öksürmekten utanma duygusu, başkalarını rahatsız etme hissi, toplumdan uzak durmaya çalışma, depresyon vb. ruhsal durumlara neden olarak kişilerin sosyalleşmesini engeller.

Öksürük varsa hastalar öksürük kesici şurup veya ilaç kullanmamalıdır. Öncelikle öksürüğe neden olabilecek tüm nedenler tek tek incelenmelidir. Öksürüğün şiddeti ve karakteri, kuru mu balgamlı mı, gündüz veya gece artması, enfeksiyon varsa sonrasında artma veya azalma olup olmadığı, mevsimsel ve çevresel faktörlerle ilişkisi, eşlik eden başka şikayetlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra öksürük sigara içmeyenlerde üç haftaya, sigara içenlerde ise sekiz haftaya kadar uzayabilir.

Öksürük bir hastalık değil semptomdur.

Uzun ve rahatsız edici bir öksürük astım, alerji, KOAH, kronik bronşit, üst solunum yolu problemleri, geniz akıntısı, reflü gibi hastalıkların habercisidir. Reflü nedeniyle öksürüğün artmasına neden olan faktörler, hastaya yöneltilen sorular ve yapılan tetkiklerle daha hızlı analiz edilebilir. Özellikle yatarken mide asidinin geriye doğru akışı nedeniyle öksürük artar. Bu hastalarda midede yanma ve yanma meydana gelir. Unutmayalım ki her hastalığın bir nedeni vardır. Öksürük aynı zamanda bir hastalık değil, bir semptomdur. Klima ve ısıtıcıların da havayı kurutarak öksürüğe neden olduğunu unutmayalım. Kuru hava ortamı kronik bir batma öksürüğüne neden olabilir. Bunu önlemek için odadaki ısıtıcıların üzerinde leğende su veya oda nemlendiricileri kullanılabilir.

Tansiyon ilaçlarının yan etkilerine dikkat!

Kullanılan ilaçların bir kısmı (özellikle tansiyon, kolesterol düşürücü ilaçlar) yan etki yaparak öksürüğe neden olur ve ilacı kullanmaya devam ettiğiniz sürece öksürük orantılı olarak devam eder. Gerekli araştırma yapılırsa rastgele bir bulguya rastlanılmazsa hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçların yan etkilerine bakılarak ilaç değişikliği yapılmasında fayda olabilir.

Uzun süreli ve tedavi edilmeyen öksürük ciddi sorunlara yol açabilir. Sürekli ve şiddetli öksürüklerde kaslar ve kaburgalar da kullanıldığı için özellikle yaşlı kişilerde meydana gelen şiddetli basınç nedeniyle kaburga kırılmaları meydana gelebilir. Bu tür şiddetli sonuçlar yaşamayanlarda ise hasta sıklıkla görülen kas ağrılarından dolayı sorunlar yaşayabilir. Ayrıca bazı kişilerde şiddetli öksürüğe bağlı idrar kaçırma ve hatta bayılma atakları görülebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

habererdek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu