Ekonomi

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde ‘Bayramiç beyazı’ nektarı AB Coğrafi İşaret tescili ile değer kazanıyor

Çanakkale’nin Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret tesciline sahip Bayramiç ilçesine ait nektarin ‘Bayramiç beyazı’ ekonomik değeriyle üreticinin yüzünü güldürüyor. Kendine has aromasını ve tadını hasadı yapılmaya başlanan Kazdağları’ndan alan Bayramiç beyazı, kalitesine göre kilosu 25 ila 30 liradan tüccarlar tarafından üreticiden alınıyor.

Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç kasabasında yetişen ve mitolojik adı ‘İda’ olan nektarin, Bayramiç Ziraat Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuruyla 2013 yılında ‘Bayramiç beyazı’ adıyla Coğrafi İşaret tescili aldı. 2016 yılında 4 çeşit Bayramiç beyazı fidanı tescillenmiştir. Bayramiç beyaz 4 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili aldı. Bayramiç beyazı Türkiye’nin Avrupa’da tescilli 7. eseri oldu.

Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli ‘Bayramiç beyazı’ erken, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat edilmektedir. Rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çeken ürün diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanır. Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde marketlere gönderilen eser, ihraç edildiği için tüketicilerin sofralarına ulaştırılıyor.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Yaklaşık 7 bin dönüm alanda üretim yapıyoruz. Bayramiç beyazından bu yıl ortalama 8 bin ton üretmeyi hedefliyoruz. Geçen seneye göre fiyatlarımız 3 kat arttı. 45 liradan satılıyor. Marketlerde 50 ile 70 lira arasında satılıyor” dedi.

Bayramiç beyazının bu kadar lezzetli olmasının nedenini açıklayan Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Kazdağları’nın havası, toprağı ve suyu ile üretilip hasat edilen bu ürünler, hoş kokusu, tadı ve aromasıyla ağızda güzel bir tat bırakıyor. Bu ürünü yiyen herkes bayramiç beyazı arıyor. Her yıl üretimin artmasıyla birlikte talep de artıyor. Yurt dışına Almanya, İngiltere ve Rusya’ya gönderiliyor. İç piyasada Bayramiç beyazı İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerimize de gönderiliyor. , Ankara, İzmir ve Antalya” dedi.

Bayramiç beyazı üreticisi Hasan İnceoğlu, “35 yıldır tarımla uğraşıyorum. 55 dönüm arazide Bayramiç beyazı üretiyorum. Hasat dönemi başladı. Şimdi hasat döneminden memnunum. İhracat olursa beklentimiz daha fazla olur. Mevcut hasat döneminden memnunuz. Geçen yıla göre bu yıl fiyatlar daha iyi. Geçen yıl fiyatlar 4 ile 5 lira arasındaydı, bu yıl fiyatlar 25 ile 30 lira arasında. dedi.

Bayramiç beyazı, kalitesine göre kilosu 25 ile 30 lira arasında üreticiden tüccarlar tarafından alınıyor. – ÇANAKKALE

habergokcebey.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu