Türkiye Cumhuriyeti, 100 yıllık tarihinde Kore ve Bosna’ya asker göndermesine, Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyonlar düzenlemesine rağmen, sadece bir kez farklı bir ülkede topyekûn savaşa girmiştir. 20 Temmuz 1974’te Türkiye, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türklerine yönelik cinayet, asimilasyon, katliam ve etnik temizlik girişimlerine karşı adaya müdahale etti. ‘Ayşe tatile gidiyor’ sloganıyla başlatılan operasyon sonunda adanın Türklerin yoğun olarak yaşadığı kuzeyi kontrol altına alındı.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yılında asırlık bir sorun haline gelen Kıbrıs sorununu inceledik ve harekatın perde arkasını sizler için derledik.
Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir ada. Akdeniz’de yüzlerce yıl hakimiyetini sürdürmek isteyen medeniyetlerin kendi kontrolleri altında tutmak istedikleri son derece stratejik bir bölgedir.
1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’ndan sonra Türkiye, Kıbrıs adasındaki tüm haklarını Büyük Britanya’ya devrettiğini kabul etti.
Kıbrıs’ta Enosis’i yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını savunan milliyetçi Rumlar, amaçlarına ulaşmak için önlerinde Türkleri engel olarak görmüşlerdir. Onlara göre adadaki Türk nüfusu ne kadar azsa, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması o kadar kolay olacaktır.
15 Temmuz 1974’te Enosis yanlısı Yunan milliyetçileri bir darbe ile yönetimi devraldı. Bunun anlamı çok açıktı. Ada’da Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının önünde tek engel olarak kalan Türkler ortadan kaldırılacaktı. Bunun için harekete geçtiler.
O zamanlar Türkiye’de CHP ve MSP koalisyonu vardı. Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’dı. İki lider de operasyon konusunda anlaştı.
Türk paraşütçüleri ve çıkarma mangaları kısa süre sonra Girne’ye yerleşti. Ancak Kıbrıs’a geçmedikleri için güvenliği tam olarak sağlayamadılar.
Cenevre’de bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit’i arayarak “Ayşe tatile çıksın” dedi.
Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri 498 şehit vermiştir. Kıbrıs Türklerinin ortasında 70 mücahit hayatını kaybetti. Operasyondan sonra Türkiye uzun yıllar ambargo altında yaşamak zorunda kaldı.